Już jutro czyli 9 lutego przepada dzień pizzy. Jestem miłośniczką domowej pizzy i przynajmniej raz w miesiącu ląduje na naszym stole taka domowa pizza. Oprócz odpowiedniego ciasta na pizze również ważny jest sos pomidorowy do pizzy. Przygotowuję zawsze większą ilość i część zamrażam a potem mam bazę np. do spaghetti bolognese lub sos na pizze.
Składniki:
1 cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
duża garść świeżej bazyli
2 łyżeczki cukru
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojony czosnek. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone pomidory i dusić przez chwilę. Dodać przyprawy (sól, cukier i pieprz) i bazylię (porwać ją palcami). Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodać tyle wody aby przykryła nasze składniki. Wodę zredukować. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać.
Wszystko zblenderować i sos do pizzy gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz