Mój młodszy syn uwielbia kotlety mielone lub klopsiki. Tym razem przygotowałam na obiad delikatne klopsiki. Na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Mimo, że nie dodałam jajka klopsiki podczas smażenia nie rozpadały się. Klopsiki podałam z makaronem soba.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
płatki papryczki chili
3 łyżki bułki tartej
4-5 łyżek mleka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do podsmażonej cebulki. Wymieszać i dodać szczyptę soli, pieprzu i papryczkę chili (papryczki dajemy według uznania), podsmażyć jeszcze około 2-3 minut. Wystudzić.
Mięso mielone posolić. Do bułki tartej dodać 4-5 łyżek mleka, wymieszać i dodać do mięsa mielonego. Dodać podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki i usmażyć na patelni na której smażyliśmy cebulkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz