Połączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :)
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 kostki masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany
150g czekolady
1 czubata łyżka kaszki kukurydzianej
1 łyżka mąki
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 jajka
1 żółtko
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki drobno pokrojonego masła
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto.
Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę
ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni. Ciasto trzymałam około 15min do momentu aż
było lekko złote. Studzimy.
Masa czekoladowa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Suche składniki
mieszamy dodajemy jajka i żółtko. Miksujemy wszystko. Stopniowo
dolewamy czekoladę dalej miksując. Wylewamy na ostudzone ciasto kruche i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz