Jak ja lubię improwizować w kuchni i wykorzystywać składniki, które mi pozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym (ciasto kokosowe), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :)
Składniki:
400ml mleczka kokosowego
żelatyno-fix
5 sztuk ptasiego mleczka
30g startej gorzkiej czekolady
1 galaretka truskawkowa
około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami. Mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone, miksujemy aż się napowietrzy. W osobnej miseczce rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu żelatyno-fix. Wolnym strumieniem wlewamy do mleczka kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową i ponownie do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz