5 lut 2015

Sernik kokosowy na zimno

Jak ja lubię improwizować w kuchni i wykorzystywać składniki, które mi pozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym (ciasto kokosowe), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :)





 Składniki:

    400ml mleczka kokosowego
    żelatyno-fix
    5 sztuk ptasiego mleczka

    30g startej gorzkiej czekolady
    1 galaretka truskawkowa
    około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów
    1 łyżeczka cukru pudru


Przygotowanie:

   Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami.  Mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone, miksujemy aż się napowietrzy. W osobnej miseczce rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu żelatyno-fix. Wolnym strumieniem wlewamy do mleczka kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową i ponownie do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz