Kolejna propozycja na mięsny obiad. Tym razem (nie)klasyczne kotlety schabowe. Dlaczego taka nazwa? Ponieważ zbytnio nie różnią się od standardowych kotletów za wyjątkiem tego, że z jednej strony nie są obsypane bułką tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :)
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
4-5 kromek czerstwego chleba
2 łyżki mąki
2 jajka
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć.
Panierować najpierw w mące potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze je przyciskając do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz