3 mar 2015

(Nie)klasyczne kotlety schabowe

Kolejna propozycja na mięsny obiad. Tym razem (nie)klasyczne kotlety schabowe. Dlaczego taka nazwa? Ponieważ zbytnio nie różnią się od standardowych kotletów za wyjątkiem tego, że z jednej strony nie są obsypane bułką tartą tylko grzankami. Dzięki grzankom są jeszcze bardziej chrupiące. A po drugie kolejny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba :)


Składniki:

         4 kotlety schabowe bez kości
         4-5 kromek czerstwego chleba
         2 łyżki mąki

         2 jajka
         sól
         pieprz
         3 łyżki bułki tartej
         1 łyżka masła

Przygotowanie:

      Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć.
Panierować najpierw w mące  potem w roztrzepanych jajkach a na końcu z jednej strony w bułce tartej a z drugiej strony obsypać grzankami dobrze je przyciskając do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz