Jak już wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka.
Składniki:
500g mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
45g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
białko
500g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
2 kiełbasy
starty parmezan
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki wody (ciepłej) dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut aby zaczyn urósł.
W tym czasie pokroić cebulę w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać.
Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało koło. Na środek nałożyć 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozłożyć po bokach tworząc obręcz ( przy brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu).
Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić. Na środek położyć kubek i lekko docisnąć.
Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę.
Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min.
Robiłam takie słoneczko kiedyś ze szpinakiem. Ciekawa i niecodzienna forma podania :)
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem musiało być przepyszne, uwielbiam szpinak, ale moje dzieci nie :(
Usuń