20 mar 2015

Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą

Jak już wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka.


Składniki:

     500g mąki
     1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
     45g drożdży

     1 łyżeczka cukru
     1 łyżeczka soli
     3 łyżki oleju
     białko

    500g pieczarek
    2 cebule
    sól
    pieprz świeżo mielony
    2 kiełbasy
    starty parmezan


Przygotowanie:

    Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki wody (ciepłej) dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut aby zaczyn urósł.
W tym czasie pokroić cebulę w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać.
Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało koło. Na środek nałożyć 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozłożyć po bokach tworząc obręcz ( przy brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu).





Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić.  Na środek położyć kubek i lekko docisnąć.



Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę.



Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min.



2 komentarze:

  1. Robiłam takie słoneczko kiedyś ze szpinakiem. Ciekawa i niecodzienna forma podania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szpinakiem musiało być przepyszne, uwielbiam szpinak, ale moje dzieci nie :(

      Usuń