Składniki:
12 białek
200g cukru
200g masła
300g mąki + 4 łyżki
4 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier nadal miksując. Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz jasne a raz ciemne.
Ciasto pieczemy w 180C około 50min.
Śliczna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń