Jak każdy z nas wie ciasto drożdżowe najlepsze jest tego samego dnia w którym je piekliśmy. Ja uwielbiam lekko wyschniętą drożdżówkę, ponieważ smaruję ją dżemem alb masłem i w takiej postaci zajadam się nią. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :)
Składniki:
ciasto drożdżowe
250ml śmietanki kremówki 30%
50ml mleka
200g truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Brytfankę posmarować masłem. Drożdżówkę pokroić ułożyć w naczyniu. Truskawki przekroić na pół i ułożyć między ciastem drożdżowym.
Śmietankę, mleko , cukier puder, jajka, żółtko i cukier waniliowy dobrze połączyć.
Wylać na drożdżówkę. Piec około 40min w 160-180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz