Gdy piekłam po raz pierwszy to ciasto moje dzieci myślały, że jest to ciasto czekoladowe. Dopiero później powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny.
Składniki:
2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka rozpuszczonego masła (margaryny lub oleju)
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do jajek na przemian mąkę i masło. Miksować na małych obrotach. Na koniec dodać cynamon, wymieszać a następnie marchewkę i dobrze połączyć składniki za pomocą łyżki. Piec w 180C około 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz