14 lut 2016

Ciasto marchewkowe

Gdy piekłam po raz pierwszy to ciasto moje dzieci myślały, że jest to ciasto czekoladowe. Dopiero później powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny.





Składniki:

   2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
   2 szklanki mąki
   2 szklanki cukru

   4 jajka
   2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
   2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
   2 łyżeczki cynamonu
   1 szklanka rozpuszczonego masła (margaryny lub oleju)
   szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do jajek na przemian mąkę i masło. Miksować na małych obrotach. Na koniec dodać cynamon, wymieszać a następnie marchewkę i dobrze połączyć składniki za pomocą łyżki. Piec w 180C około 40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz