25 cze 2014

Tort Zygzak mcqueen

Udało mi się.Jeśli miałabym ocenić swój tort w skali od 1 do 10 to dałabym sobie 7+. Było parę nie dociągnięć a raczej odrobinę mi popękała masa i do końca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :)



Składniki:

      biszkopt z 8 jaj
      biszkopt z 4 jaj
      1l śmietany kremówki 30%

      2 żelatyno - fixy
      1 łyżka kakao
      2 łyżki cukru pudru
      3 tabliczki gorzkiej czekolady
      dżem wiśniowy
      masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta



Przygotowane:

     Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito).
Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz