Składniki:
Ciasto:
ok. 0,5kg mąki
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki masła (lub oleju)
szczypta soli
Farsz:
1kg kurczaka
włoszczyzna
sól
pieprz
1 mała chochelka wywaru z ugotowanego kurczaka
1 jajko
Przygotowanie:
Kurczaka ugotować z włoszczyzną (tak jak gotuje się rosół). Mięso wyjąć, ostudzić, wyjąć kości i zmielić razem z 1 większą lub 2 małymi marchewkami. Do farszu dodać jajko, sól, pieprz oraz 1 chochelkę wywaru w którym gotował się kurczak. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto: do szklanki z wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około 3 min. Trudno mi napisać dokładny czas, ponieważ jest to uzależnione np. od grubości ciasta. Najlepiej wyjąć jednego pierożka i sprawdzić widelcem czy ciasto jest już miękkie.
Tak z ciekawości zapytam,ile wychodzi pierogów z tego przepisu. Wyglądają obłędnie i smacznie.Ponieważ najczęściej robię ruskie mąka+woda u mnie na oko z ciepłą wodą bez masła.
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja daję masło bo ciasto jest bardziej elastyczne a co do ilości wychodzi około 50 ale dokładnie nie powiem teraz bede robić na Wielkanoc to powiem dokładnie :)
Usuń