18 lut 2015

Schabowe z serem i pieczarkami

Kolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w  środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam.



 Składniki:

    4 schabowe
    250g pieczarek
    2 łyżki natki pietruszki

    7 łyżek bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    sól
    pieprz
   2 łyżki startego sera cheddar
   2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:

   Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor.
Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy usmażone kotlety a na nie wykładamy podduszone pieczarki.
Pieczemy około 20min w 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz