Składniki:
4 schabowe
250g pieczarek
2 łyżki natki pietruszki
7 łyżek bułki tartej
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
pieprz
2 łyżki startego sera cheddar
2-3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor.
Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy usmażone kotlety a na nie wykładamy podduszone pieczarki.
Pieczemy około 20min w 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz