Składniki:
biszkopt:
95g mąki
95g cukru
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa kokosowa:
200g wiórków kokosowych
500ml mleka
160g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
około 30 małych biszkopcików
2 galaretki truskawkowe
250g truskawek
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy (28x24cm), piec w 180C przez około 35min. Wystudzić
masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i chwilę pogotować. Masło pokroić w kostkę i dorzucić do kokosu, mieszać aż masło roztopi się. Po rozpuszczeniu masła wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wymieszać. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się.
galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką cukru. Zmiksować. Dolać 700ml wrzącej wody, wsypać galaretki i wymieszać. Poczekać aż zacznie tężeć. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki.
Domownicy musieli być zadowoleni. Wygląda bardzo apetycznie (:
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz Magdo :) Bardzo smaczne połączenie kokosu i truskawek :)
UsuńNa jaką blachę są te proporcje?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, zapomniałam o wymiarach blaszki, ale już dopisałam w przepisie blacha 28x24cm. :)
Usuńu mnie,takie ciacho na pewno by się sprawdziło,apetyczne :)
OdpowiedzUsuńciasto dla miłośników kokosu ;)
UsuńKokos i truskawka, lubię te smaki!
OdpowiedzUsuń