Składniki:
250g mąki
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
150g świeżego szpinaku (ja miałam szpinak baby)
200g fety
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
łyżka masła
Przygotowanie:
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak. Lekko podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i dorzucić do szpinaku. Fetę pokroić w kostkę, dodać do szpinaku. Mieszać aż do rozpuszczenia się fety. Do smaku dodać świeżo zmielony pieprz, wystudzić.
Do wody włożyć masło, mieszać aż do rozpuszczenia. Gorącą wodę z rozpuszczonym masłem wlać do mąki, dodać szczyptę soli. Początkowo mieszać widelcem (można poparzyć się) a po chwili wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć farsz i zlepić brzegi.
Gotować w gorącej, osolonej wodzie przez około 3 min po wypłynięciu pierogów.
dzięki :)
OdpowiedzUsuń