6 mar 2015

Zajączki drożdżowe

I znowu coś drożdżowego. Ostatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc.


Składniki:

   0,5 kg mąki
   35g drożdży
   80g cukru

   250ml ciepłego mleka
   60g rozpuszczonego masła
   szczypta soli
   2 jajka (1 jajko jest do posmarowania zajączków)
   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

   Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.


  Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia.



Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.


 Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.



Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch z głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C-200C.


Wystudzić.



Udekorować np. cukrowymi pisakami




Obiecałam mojej 7-letniej córce i 3-letniemu synkowi, że pochwalę się przez nich ozdobionymi zajączkami.

Córeczki zajączki:



Synka zajączek:


  

2 komentarze: