12 lut 2015

Pączki

Wczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry.  Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik.








Składniki:

    40g drożdży
    0,5kg mąki
    szklanka ciepłego mleka

    szczypta soli
    50g masła
    60g cukru
    4 żółtka
    kieliszek spirytusu
    dżem truskawkowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mleka i 1 łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką  na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować.  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy dżem i sklejamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Ważne jest aby olej nagrzał się stopniowo i nie był zbyt gorący, ponieważ pączki w środku będą surowe a na zewnątrz spalone.








2 komentarze: