31 sty 2015

Jabłecznik

Przyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie. 


Składniki:

     1,5 szklanki mąki
     1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
     szklanka cukru pudru

     2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
     200g masła
     5 jajek
     2 łyżeczki proszku do pieczenia
     2 łyżki kakao
     szczypta soli
     2 paczki biszkoptów
     1,5 kg jabłek
     sok z cytryny
     1 kisiel cytrynowy (lub morelowy)
     1/2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C.

Warstwy ciasta zaczynając od dołu:
- połowa ciasta
- biszkopty
- starte jabłka
- biszkopty
- druga połowa ciasta











    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz