8 lut 2015

Tarta czekoladowa

Idealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa.







Składniki:

    250g mąki
    50g gorzkiego kakao
    200g masła

    100g cukru pudru
     0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    jajko
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    200ml śmietanki kremówki 30%
    2 jajka
    2 łyżki zmielonych migdałów
 

Przygotowanie:

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem. Do mąki z masłem i mąką dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 15min. Wyjąć i wystudzić.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Gdy śmietanka z czekoladą wystygnie ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz