Bardzo rzadko piekę babki, ale że zbliża się Wielkanoc postanowiłam upiec właśnie babkę. Poszperałam w internecie i zrobiłam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie mleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;)
Składniki:
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka
nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej
200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli (do białek)
lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się. Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić.
Lukier: do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz