28 mar 2015

Babka pomarańczowa

Bardzo rzadko piekę babki, ale że zbliża się Wielkanoc postanowiłam upiec właśnie babkę. Poszperałam w internecie i zrobiłam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie mleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;)


Składniki:

     szklanka mąki
     szklanka cukru
     4 jajka


     nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej
     200g margaryny (musi mieć temperaturę pokojową)
     czubata łyżeczka proszku do pieczenia
     3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
     1 łyżka ekstraktu z wanilii
     szczypta soli   (do białek)
   
   lukier:
     5 łyżeczek cukru pudru
     kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy

Przygotowanie:

   Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić.
Lukier: do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym.
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz