4 lut 2015

Tort jabłkowy

 Połączenie tortu z jabłecznikiem. Fajny słodko-kwaśny smak masy jabłkowej a zarazem fajnie się prezentuje.





 Składniki:

    6 jajek
    122 g mąki
    122 g cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    30gr proszku budyniowego
    szczypta soli
    ok 2kg jabłek
    1,5 opakowania galaretki truskawkowej
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

    Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry.  Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę.




3 komentarze: