Połączenie tortu z jabłecznikiem. Fajny słodko-kwaśny smak masy jabłkowej a zarazem fajnie się prezentuje.
Składniki:
6 jajek
122 g mąki
122 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30gr proszku budyniowego
szczypta soli
ok 2kg jabłek
1,5 opakowania galaretki truskawkowej
500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry. Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto
wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec
około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka
zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać
galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim
biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały
torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam
ala pajęczynkę.
Pyszny torcik i jaka rowna dekoracja. Dobrze, ze na jakis czas nie jem slodyczy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję....:)
UsuńBezbłędne połączenie
OdpowiedzUsuń