10 sty 2015

Strucla orzechowa

W lodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj :

Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    40g drożdży
    nie pełna szklanka ciepłego mleka

    szczypta soli
    2 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    100g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

       Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki.
10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:

   Składniki na masę orzechową:
       400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )
       1/3 szklanki bułki tartej
       1 łyżka masła czekoladowego
       1/4 szklanki gorącego mleka
       3 łyżki rumu
       1/3 szklanki cukru
       2 białka

Przygotowanie:

        Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
        Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.
       Piec około 35 minut w 200 C.

                                  


                                         


                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz