Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
40g drożdży
nie pełna szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
100g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki.
10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej:
Składniki na masę orzechową:
400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam )
1/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła czekoladowego
1/4 szklanki gorącego mleka
3 łyżki rumu
1/3 szklanki cukru
2 białka
Przygotowanie:
Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.
Piec około 35 minut w 200 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz