26 lut 2015

Bataty z piekarnika

Szczerze mogę przyznać się, że po raz pierwszy kupiłam bataty. Niestety nie należą do tanich, ale z myślą o swoich dzieciach kupiłam je. Jestem zdania, że trzeba wszystkiego smakować. Dlatego kupiłam bataty aby zobaczyć czym różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę,  że córka nie przepada za marchewką). Nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, oczywiście wcześniej odwiedziłam wujka google i dowiedziałam się, że można upiec je w piekarniku albo zrobić piuree. Zapewne przepisów jest znacznie więcej, ale ograniczyłam się do tych dwóch i wybrałam pierwszy sposób. Jak dla mnie były za słodkie, ale dzieciaki zjadły wszystkie a to jest dla mnie najważniejsze :)



 Składniki:

    3 bataty
    tymianek
    sól morska

    pieprz świeżo mielony
    1 łyżka masła

Przygotowanie:

   Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki tak aby wyszły "łódeczki". Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na mniejsze części i układamy między batatami. Pieczemy w 200 C około 35min, pod koniec pieczenia (około 5 min) posypujemy tymiankiem (tyle ile lubimy) i dopiekamy jeszcze.
Nasze bataty mogą upiec się szybciej bądź będzie trzeba je potrzymać dłużej w piekarniku dlatego obserwujmy czy rumienią się i czy w środku są już miękkie.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. moje maluchy zajadały się samymi batatami tzn bez żadnych dodatków typu mięso :)

      Usuń