Kotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :)
Składniki:
1 pierś podwójna
1 duża cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżki masła
sól, pieprz
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko duże lub 2 małe
bułka tarta
masło klarowane
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, odciśniętą bułkę, sól i pieprz oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
jestem właśnie w trakcie oglądania tego agregatora :)
OdpowiedzUsuń