10 lut 2015

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :)








Składniki:

    1 pierś podwójna
    1 duża cebula
    1 łyżka majonezu

    1 łyżki masła
    sól, pieprz
    2 jajka
    1 bułka namoczona w mleku
    1 jajko duże lub 2 małe
    bułka tarta
    masło klarowane

Przygotowanie:

     Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, odciśniętą bułkę, sól i pieprz oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.




    

1 komentarz: