Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa
sól
pieprz
2 cebule
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego sera cheddar
4 jajka ugotowane na twardo
około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry boczku obok siebie tak aby wystawały poza keksówkę.
Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę kładziemy na naszego klopsa. Ja miałam krótkie plastry więc na górę ułożyłam jeszcze kilka plastrów boczku.
Pieczemy około 1 godziny w 180-190 C.
Taki klops świetny i na zimno i na ciepło ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą, Lena :)
UsuńBardzo dawno nie robiłam - dziękuję za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo Karolina :)
Usuń