Składniki:
biszkopt:
3 jajka
60g mąki
60g cukru
2 łyżeczki budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
rolada:
5 jajek
1/4 szklanki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500ml śmietany 36%
1,5 opakowania galaretki truskawkowej
1 łyżka cukru pudru
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać do piany z białek i wymieszać łyżką. Sypkie produkty przesiać do białek i wymieszać. Wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180C około 20min. Do suchego patyczka.
Rolada: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon.
Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka cukru pudru. Pomału dolewać do ubitej śmietany ostudzoną galaretkę. Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach)
Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt na roladę przekroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem i kremem ze śmietany. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i położyć go przy brzegu drugiego i znowu zwinąć łącznie z tym drugim paskiem. Postępować tak aż wszystkie paski zostaną zawinięte jeden na drugi. Na okrągły biszkopt położyć około 2 łyżki kremu i rozsmarować. Na to ułożyć zwiniętą roladę. Całość posmarować kremem. Udekorować według upodobań.
Każdemu zdarzają się wpadki :)
OdpowiedzUsuńChociaż ten tort wcale tak źle nie wygląda :)
Dziękuję za pocieszenie :) tyle mogę powiedzieć, że w smaku jest dobry
Usuń