Składniki:
200g mąki
80g cukru pudru
140g masła
1 żółtko
skórka starta z połowy pomarańczy
3 gorzkie czekolady
6 połówek brzoskwiń w syropie
280g kremówki
2 jajka
2 żółtka
1 płaska łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec w 190 C przez 15min. Wystudzić.
Czekoladę utrzeć na małych oczkach.
Brzoskwinie pokroić w wachlarzyk.
Śmietankę, jajka i cukier puder razem wymieszać
Startą czekoladę wysypać na podpieczone ciasto.
Na to ułożyć dookoła brzoskwinie pocięte w wachlarzyk.
Na górę delikatnie wylać masę śmietanowo- jajeczną.
Piec w 180 C około 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz