24 mar 2015

Tarta brzoskwiniowa z czekoladą

Bardzo lubię połączenie owoców z gorzką czekoladą. Tym razem mojej rodzince upiekłam tartę z brzoskwiniami i gorzką czekoladą. Ciasto nie jest aż tak słodkie, ale moja rodzince bardzo przypadła do gustu.




Składniki:

      200g mąki
      80g cukru pudru
      140g masła

      1 żółtko
      skórka starta z połowy pomarańczy

      3 gorzkie czekolady
      6 połówek brzoskwiń w syropie
      280g kremówki
      2 jajka
      2 żółtka
      1 płaska łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

    Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki  i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec w 190 C przez 15min. Wystudzić.
Czekoladę utrzeć na małych oczkach.
Brzoskwinie pokroić w wachlarzyk.
Śmietankę, jajka i cukier puder razem wymieszać
Startą czekoladę wysypać na podpieczone ciasto.



 Na to ułożyć dookoła brzoskwinie pocięte w wachlarzyk.




Na górę delikatnie wylać masę śmietanowo- jajeczną.



Piec w 180 C około 30min.



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz