Składniki:
50g drożdży
500g mąki
1 szklanka letniego mleka
80g cukru
100g rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 jajka
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
Przygotowanie:
Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 6 płaskich łyżek mąki i 2/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny.
Czekolady drobno siekamy.
Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą i zwijamy w rulonik. Wałeczek składamy na pół aby dwa końce zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko.
I tak robimy z pozostałym ciastem.
Pieczemy około 20min w 200C.
Mniam ,zapraszam do akcji pieczenia drożdżówek, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń