28 lut 2015

Drożdżowe serduszka z czekoladą

 Jakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem (tutaj) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci, ale również te większe dzieci nie odmówią sobie takiego czekoladowego serduszka ;)




 Składniki:

     50g drożdży
     500g mąki
     1 szklanka letniego mleka

     80g cukru
     100g rozpuszczonego masła
     szczypta soli
     2 jajka
     1 gorzka czekolada
     1 mleczna czekolada

Przygotowanie:   

   Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 6 płaskich łyżek mąki i 2/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
 Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny.
Czekolady drobno siekamy.



Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą i zwijamy w rulonik. Wałeczek składamy na pół aby dwa końce zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko.



 I tak robimy z pozostałym ciastem.
Pieczemy około 20min w 200C.


1 komentarz:

  1. Mniam ,zapraszam do akcji pieczenia drożdżówek, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń