26 sty 2015

Borówka amerykańska pod kruszonką

W zamrażalce miałam około o,5 kg borówki. Zastanawiałam się jak ją wykorzystać, czy na ciacho czy na jakiś deserek i w końcu doszłam do wniosku, że zrobię ją pod kruszonką mniam.



Składniki:

  3/4szklanki mąki
  3/4 szklanki cukru
  1/4 szklanki płatków owsianych

  1/4 szklanki wiórków kokosowych
  szczypta soli
  1/2 szklanki zimnego masła
  około 0,5 kg borówki amerykańskiej (mogą być inne owoce)

Przygotowanie:

  Mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól i masło połączyć ze sobą najlepiej za pomocą noża aby powstały grudki.
Borówki amerykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką.
Piecz około 30 min w 200 C- 220C.
 
Owoce pod kruszonką można podawać np. z lodami, ale ja jadłam bez niczego i również bardzo mi smakowały :)


2 komentarze:

  1. Cześć nie rozumiem tego:
    "1/2 szklanki wiórków zimnego masła".
    Ile mam dodać masła? Pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc....sorki wkradl mi sie blad...chodzi o pol szklanki masla

      Usuń