W każdy weekend nie może zabraknąć u mnie w domu ciasta. Moje maluchy najbardziej lubią ciasta z kremem i to najlepiej czekoladowym. Jednak tym razem upiekłam z jabłecznik tylko odrobinę zmodyfikowany :) Idealny do popołudniowej kawki lub herbaty.
Składniki:
200g margaryny
300g cukru
8 jajek
skórka starta z całej cytryny
500g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
600g serka homogenizowanego
1,5kg jabłek
6 łyżek mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 czubate łyżka cukru
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i 6 jajkami na puszysto. Dodać skórkę startą z cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego.
Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy.
Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz