22 lut 2015

Jabłecznik pod pierzynką serową

W każdy weekend nie może zabraknąć u mnie w domu ciasta. Moje maluchy najbardziej lubią ciasta z kremem i to najlepiej czekoladowym. Jednak tym razem upiekłam z jabłecznik tylko odrobinę zmodyfikowany :) Idealny do popołudniowej kawki lub herbaty.


Składniki:

       200g margaryny
       300g cukru
       8 jajek

       skórka starta z całej cytryny
       500g mąki
       2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
       szczypta soli
       600g serka homogenizowanego
       1,5kg jabłek
       6 łyżek mleka
       2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
       1 czubate łyżka cukru
    

Przygotowanie:

    Margarynę utrzeć z cukrem i 6 jajkami na puszysto. Dodać skórkę startą z cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej. 
Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego.



Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy.
Ciasto pieczemy w 160C przez około 70min.




      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz