Te babeczki są jedne z ulubionych babeczek moich dzieci. Takie małe serniczki do rączki ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
3/4 masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru lub zwykłego
2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa twarogowa:
250 g twarogu
1 łyżka kaszki kukurydzianej
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sok z pół cytryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut.
Masa serowa:
Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg
zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki)
dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa jest dość
rzadka, ale taka ma być.
Kruche ciasto cienko rozwałkować na około 3-4 mm,
wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić
dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać
masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i
piekłam na złoty kolor.
Serek to ja uwielbiam w każdej odsłonie. Babeczki prezentują się cudnie. :)
OdpowiedzUsuń