5 mar 2015

Zielona łączka czyli sernik na zimno

Mojej córce bardzo zasmakował sernik na zimno, który kupiłam jej w sklepie. Był on z dużą ilością galaretki dzięki czemu był bardzo kolorowy. Ja sernik na zimno robię z serków homogenizowanych a ten sklepowy niestety miał inny smak a córcia zażyczyła sobie abym jej zrobiła taki sklepowy sernik. No i zrobiła, ale nie na serkach homo tylko na mielonym białym serze.



Składniki:

   biszkopt:

      2 jajka
      35g mąki
      35g cukru

      1 łyżeczka budyniu śmietankowego
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

    masa serowa:

     1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową)
     4 czubate łyżeczki  żelatyny
     1/2 szklanki wrzątku
     200ml śmietanki kremówki  (musi mieć temperaturę pokojową)
     3/4 szklanki cukru
     po 1 galaretce czerwonej, zielonej, żółtej
     2 galaretki zielone

Przygotowanie:

  biszkopt:   

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

masa serowa:

  Galaretki (oprócz 2 zielonych) rozpuścić każdą w 1,5 szklanki wody. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować na małych obrotach ze śmietanką i cukrem. Do 1/2 szklanki wrzącej wody wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy się wystudzi (lekko musi być ciepła) pomału wlewać do masy serowej i miksować na małych obrotach. Pokrojoną galaretkę wrzucić do masy serowej, wymieszać. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby stężało.
2 zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wylać na masę serową i wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin.



 
    
   
     

4 komentarze: