6 lut 2015

Rolada z czerwoną pianką

Rolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada.



Składniki:

    90g masła
    90g cukru pudru + 2 łyżki
    1 szklanka mąki + 90g

    3 jajka
    1 białko
    1/3 szklanki wody
    czerwony barwnik spożywczy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenina
    1/2 szklanki cukru
    około 250 g jogurtu naturalnego
    2 opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

    Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na  dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże  i w równych odstępach).
3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C.
Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy z tężejącą i wystudzoną galaretką  oraz 2 łyżkami cukru pudru. Masę odstawiamy aby stężała. Drugą galaretkę również rozpuścić  w 1 szklance wody, przelać do płaskiego naczynia i pozostawić aby całkowicie stężałą, po czym pokroić ją w podłużne paski.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą jogurtową a na nią ułożyć paski z galaretki. Roladę zwinąć i wstawić na noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz