Składniki:
90g masła
90g cukru pudru + 2 łyżki
1 szklanka mąki + 90g
3 jajka
1 białko
1/3 szklanki wody
czerwony barwnik spożywczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenina
1/2 szklanki cukru
około 250 g jogurtu naturalnego
2 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże i w równych odstępach).
3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C.
Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy z tężejącą i wystudzoną galaretką oraz 2 łyżkami cukru pudru. Masę odstawiamy aby stężała. Drugą galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przelać do płaskiego naczynia i pozostawić aby całkowicie stężałą, po czym pokroić ją w podłużne paski.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą jogurtową a na nią ułożyć paski z galaretki. Roladę zwinąć i wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz