Mój mąż bardzo lubi blok czekoladowy, niestety nie miałam mleka w proszku więc wysłałam go do sklepu po MLEKO W PROSZKU. A co kupił? Mleko granulowane. Niestety nigdy nie robiłam bloku czekoladowego na takim mleku, ale cóż było zrobić spróbowałam i ....... wyszedł bardzo dobry. Masa ładnie stwardniała i również nie było żadnych problemów podczas krojenia.
Składniki:
150g mleka granulowanego
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao naturalnego
1/4 szklanki wody
0,5 kostki margaryny
60g herbatników
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć, ale tak aby były również większe kawałki herbatników. Wodę z cukrem rozpuścić, dodać margarynę. Po rozpuszczeniu margaryny dodać kakao i wymieszać. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać mleko granulowane. Dokładnie wymieszać, wrzucić pokruszone herbatniki i ponownie wymieszać. Masę przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu blok czekoladowy włożyć do lodówki.
Czekolada...to słowa zawsze działa na mnie jak magnez. Piękny blog. Założę się, że mąż był pierwszym który odkroił spory kawałek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
P.s. Zapraszam w wolnej chwili do mnie
Dokładnie, jeszcze do końca nie stwardniał a już czychał żeby sobie ukroić :) Moja cała rodzinka jest czekoholikami ;)
UsuńWitam.Nie mieszkam w PL i pol szkalnki cukru to 125ml? pol kostki margaryny to-125g? no i czy zamiast margaryny mozna uzyc masla?
OdpowiedzUsuńWitam....śmiało można użyć masło zamiast margaryny a co do wagi to zgadza się, że pół kostki margaryny to 125g a pół szklanki cukru to 125ml :)
Usuń