3 lut 2015

Bułeczki z czekoladą

Przepis na te bułeczki mam od koleżanki a ona również od kogoś. Jedyne co zmieniłam to  nadzienie w nich.  A jeśli chodzi o nadzienie to można nadziać bułeczki czym chcemy.

Składniki:

  500g mąki
  50g drożdży
  1 szklanka ciepłego mleka

  100g roztopionego masła
  0,5 szklanki cukru
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  1 jajko
  2 żółtka
  szczypta soli
  tabliczka czekolady
  jajko


Przygotowanie:

  Drożdże kruszymy, dosypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na około godziny aż wyrośnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na niewielkie , ale równe części. Spłaszczamy w dłoniach kładziemy po kostce lub dwóch czekolady, sklejamy i formujemy w dłoniach bułeczki. Gotowe bułki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem  i pozostawiamy jeszcze na chwilę. W tym czasie włączamy piekarnik na 160 C, gdy się nagrzeje wkładamy bułeczki i pieczemy około 30 minut na złoty kolor.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz