Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :)
Składniki :
1kg truskawek
250g margaryny/masła
szklanka cukru
2/3 szklanki ajerkoniaku
4 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy kruszonką (ok. 2/3 szklanki mąki, 5 łyżek cukru i masła razem połączyć).
Piec około 45min w 175 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz