12 sty 2015

Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :)


Składniki :

       1kg truskawek
       250g margaryny/masła
       szklanka cukru

       2/3 szklanki ajerkoniaku
       4 jajka
       2 szklanki mąki
       4 łyżki mąki ziemniaczanej
       4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
       szczypta soli


Przygotowanie:

        Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy kruszonką (ok. 2/3 szklanki mąki, 5 łyżek cukru i masła razem połączyć).
Piec około 45min w 175 C.

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz