Co jakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga (tutaj) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły bardzo dobre (córcia dzisiaj zabrała do szkoły zamiast batonika :) )
Składniki:
2,5 szklanki mąki
7g suchych drożdży
1/2 szklanki cukru
100ml ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
80g roztopionego masła
500g twarogu
2 łyżeczki budyniu waniliowego
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 2 godzinki do lodówki.
Masa serowa: twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy.
Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt. Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową. zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy.
Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut w 190C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz