13 lut 2015

Pasta z grochu

Mój mąż lubi różnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :)




Składniki:

   szklanka grochu
   2 ząbki czosnku
   1 cebula

   ziele angielskie
   liść laurowy
   szczypta kurkumy
   łyżeczka pasty z chilli (może być świeża papryczka chilli)
   sól, pieprz 

Przygotowanie:

  Groch namoczyć aż napęcznieje. Przełożyć go do garnka i  gotować razem z zielem angielskim i liściem laurowym aż groch będzie się rozpadał. Odlać nadmiar wody i zmiksować ugotowany groch.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do zmiksowanego grochu dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, pastę chilli, sól, pieprz i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.




  

2 komentarze:

  1. super wykorzystanie grochu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatkowo można bardziej "podkręcić" smak pasty dodając więcej czosnku bądź świeżą papryczkę chilli :)

      Usuń