Jednym z ulubionych ciast mojej córki jest rolada z pianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :)
Składniki:
ciasto czerwone:
20g mąki
1 białko
20g cukru pudru
20g roztopionego masła
odrobinę czerwonego barwnika
ciasto na roladę
3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego
100g mąki
100g cukru
masa budyniowa
200ml mleka
120g truskawek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
150g masła w temperaturze pokojowej
galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i na papier wyciskać różne wzory. Blaszkę odstawić aby wzory zastygły.
Ciasto na roladę: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując aż piana będzie sztywna. Dodać 4 żółtka i ubić na małych obrotach miksera. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami. Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pokroić w grube paski.
Masa budyniowa: Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła i miksować.
Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę budyniową równomiernie rozłożyć na ciasto po stronie gdzie nie ma wzoru. Na szerszym brzegu ułożyć wzdłuż paski galaretki. Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz