6 paź 2015

Rolada z masą budyniowo-truskawkową

Jednym z ulubionych ciast mojej córki jest rolada z pianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :)





Składniki:

   ciasto czerwone:
    20g mąki
    1 białko
    20g cukru pudru

    20g roztopionego masła
    odrobinę czerwonego barwnika

   ciasto na roladę
     3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego
     100g mąki
     100g cukru
   
   masa budyniowa
     200ml mleka
     120g truskawek
     1 budyń śmietankowy
     2 łyżki cukru
     150g masła w temperaturze pokojowej

  galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

 Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i na papier wyciskać różne wzory.  Blaszkę odstawić aby wzory zastygły.

  Ciasto na roladę: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując aż piana będzie sztywna. Dodać 4 żółtka i ubić na małych obrotach miksera.  Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami.  Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.  Pokroić w grube paski.

Masa budyniowa:  Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować.
Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę budyniową równomiernie rozłożyć na ciasto po stronie gdzie nie ma wzoru. Na szerszym brzegu ułożyć wzdłuż paski galaretki. Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz