25 sie 2015

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Taką wątróbkę pamiętam z dzieciństwa....jadało się ją albo z chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :)



Składniki:

      0,5 kg wątróbki drobiowej
      2 jabłka
      2 cebule

      około 3 łyżki mąki
      sól
      pieprz

Przygotowanie:

   Wątróbkę umyć i oczyścić z błon. Cebulę pokroić w grube piórka, podsmażyć (lekko posolić dzięki temu szybciej zmięknie). Wątróbkę obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni (nie solić, ponieważ stwardnieje).  Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wraz z cebulą dodać do wątróbki. Jeszcze chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. Na koniec posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz