Taką wątróbkę pamiętam z dzieciństwa....jadało się ją albo z chlebem albo z ziemniakami. I dlatego ostatnio przygotowałam ów wątróbkę, którą pamiętałam jak jadłam za dzieciaka :)
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 jabłka
2 cebule
około 3 łyżki mąki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i oczyścić z błon. Cebulę pokroić w grube piórka, podsmażyć (lekko posolić dzięki temu szybciej zmięknie). Wątróbkę obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni (nie solić, ponieważ stwardnieje). Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wraz z cebulą dodać do wątróbki. Jeszcze chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. Na koniec posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz