Przepis na tą sałatkę mam od babci. Jak dla mnie jest ona idealna w smaku. Dlatego też wzięłam przepis i ostatnio zrobiłam sałatkę z ogórków. W pierwotnym przepisie jest 500gr marchewki ja odrobinę zmodyfikowałam przepis i dałam 250gr marchewki i 250gr papryki czerwonej.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
250gr marchwi
250gr papryki czerwonej
500gr cebuli
1 szklanka oleju
1 czubata łyżka soli
2 pęczki natki pietruszki
zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w kostkę.
Zalewa: ocet i cukier zagotować i ostudzić.
Gdy miną 4 godziny ogórki odcisną od nadmiaru wody. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać zalewę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pasteryzować około 5 minut.
Takie sałatki są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak jak piszesz Beatko....:)
Usuń