Zupę serową bardzo rzadko gotuję, ale jak już ją ugotuję to aż miło patrzeć jak moja rodzinka zajada się nią :)
Składniki:
2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar)
3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski)
150g sera żółtego startego na małych oczkach
sól
pieprz biały
100 ml słodkiej śmietanki
makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko)
Przygotowanie:
Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową.
Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty.
W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości jaką lubimy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku.
Zupę można posypać natką pietruszki, ale niestety moje szkraby nie tolerują nic zielonego co by pływało w zupie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz