Lasagne. Może nie wyszła jak z restauracji, ale w smaku boska :)
Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (oleju)
500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
świeża lub suszona bazylia
250 g makaronu lasagne
ok. 2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
starty żółty ser
Przygotowanie:
Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy
mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy
posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły
się.
W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy
mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami
dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy beszamel (konsystencja prawie jak
budyń) doprawiamy go solą i gałka muszkatołową.
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne (
trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3
min.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i
układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem
pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera.
Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak
aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec
pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz