13 sty 2015

Domowa lasagne

Lasagne. Może nie wyszła jak z restauracji, ale w smaku boska :)

Składniki:

    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku

    2 łyżki oliwy (oleju)
    500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
    świeża lub suszona bazylia
    250 g makaronu lasagne
    ok. 2 szklanki zimnego mleka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    starty żółty ser


Przygotowanie:

            Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się.
W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy beszamel (konsystencja prawie jak budyń) doprawiamy go solą i gałka muszkatołową.
 Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min.
 Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem.

              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz