14 wrz 2016

Drożdżówka

Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na drożdżówkę. Ja dostałam przepis od mojej babci i jak dla mnie jest rewelacyjny.



Składniki:

  4 szklanki mąki
  50 g drożdży
  1 szklanka cukru

  szczypta soli
  2 jajka
  4 żółtka
  2/3 szklanki ciepłego mleka
  2/3 kostki masła z 200g

  kruszonka:

   1/3kostki masła z 200g (w temperaturze pokojowej)
   pół szklanki mąki
   pół szklanki cukru
   łyżkę cukru z wanilią

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, połowę z 2/3 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Masło roztopić i ostudzić lekko. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę dodać zaczyn z drożdży, jajka i żółtka, pozostałe mleko i cukier oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się dodać rozpuszczone masło. Zagniatać tak długo aż wgnieciemy w ciasto masło oraz pokażą się pęcherze. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
 W misce łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy tylko tyle aby połączyć składniki. Blachę (długość około 40cm) wyłożyć papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około 15 minut a potem temperaturę zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 30 min do tzw. suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Babcine drożdżówki są najlepsze, dlatego warto korzystać z ich sprawdzonych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń