17 lut 2016

Mus czekoladowy

Moje dzieci i zapewne nie tylko moje są miłośnikami czekolady. A że miałam jeszcze śmietanę kremówkę przyrządziłam im mus czekoladowy. Wystarczyły dwa składniki aby zrobić szybki, ale za to jaki smaczny deserek.




Składniki:
    
     200ml śmietanki
      2 tabliczki gorzkiej czekolady

      wiórki czekolady

Przygotowanie:

   Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno i dolewać wolnym strumieniem lekko wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki (można mikserem, ale na najwolniejszych obrotach). Przełożyć do pucharków ozdobić wedle uznania. W moim przypadku były to wiórki czekolady i truskawki (każdą truskawkę zanurzyłam do 1/3 wysokości w roztopionej czekoladzie)


2 komentarze: