21 lut 2016

Domowy kajmak

Po raz pierwszy robiłam kajmak i to dzięki mojej najukochańszej przyjaciółce Baśce, która ostatnio sama gotowała taki kajmak. Czas oczekiwania na efekt końcowy jest bardzo długi, ale warto. Zero chemii i co ważne ma całkiem inny smak niż ten ze sklepu.






Składniki:

    1 l mleka
    1,5 szklanki cukru

    150g masła

Przygotowanie:

  Mleko i cukier gotujemy na małym ogniu  przez około 3 godziny.



 Ważne jest aby co jakiś czas mieszać.




 Pod koniec gotowania gdy nasz kajmak zaczyna przybierać odpowiednią konsystencje trzeba cały czas mieszać aby nie zważył się bądź też nie skarmelizował się cukier. Gdy masa jest już bardzo gęsta (najlepiej łyżką zrobić przedziałek i powinniśmy zobaczyć dno garnka) dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masa kajmakowa gotowa :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz