Dynia nie gości u mnie zbyt często (niestety nie jest lubiana przez moich domowników). Kupiłam ją ze względu na halloween, ponieważ moje dzieci chciały mieć z niej lampion. I tak też wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów
2/3 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Masa serowa:
1kg twarogu mielonego
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200g puree z dyni
2 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor.
Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki prócz puree z dyni włożyć do miski i na małych obrotach zmiksować do połączenia składników (nie miksować zbyt długo). Na koniec dodać puree i dokładnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na wystudzony spód orzechowy i piec około 1 godziny w 180C. 15min przed końcem pieczenia kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wylać na sernik.
Gdy góra sernika zacznie zbyt mocno przypiekać się warto przykryć sernik papierem do pieczenia.
musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy piekłam sernik dyniowy i na pewno nie ostatni, ponieważ oprócz mnie to również moim domownikom smakował :)
Usuń