Czasami bywa tak, że mam ochotę na coś słodkiego..... i nie mówię tu o czekoladzie lub cukierkach. Wtedy najlepiej sprawdza się ciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody)
250gr mielonego twarogu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć na drugi koniec boku i to samo zrobić z drugim nacięciem. Na środek nałożyć 2 łyżeczki sera a na to owoce. Piec w 220C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz