4 mar 2016

Cebularze

Większość z nas zna smak cebularzy. Doskonale pamiętam jak kupowałam sobie takie cebularze w sklepie, ale zawsze było jak dla mnie za mało cebulki. Dlatego upiekłam sama i to z taką ilością cebulki jaką chciałam :)




Składniki:

   ok. 700g cebuli
   sól, pieprz
   2 łyżki oleju


   3 szklanki mąki
   30g drożdży
   1 szklanka ciepłego mleka
   1 jajko
   40g roztopionego masła
   1 łyżeczka cukru
   1,5 łyżeczki soli
  
   1 jajko + 1 łyżka mleka

 Przygotowanie:

   Cebulkę pokroić w kostkę (nie za małą) i zeszklić na oleju. Dodać soli i pieprzu według uznania.
 Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Oczywiście przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 kulek. Ułożyć je na blasze od piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor).


1 komentarz: