Tym razem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :)
Składniki:
biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :
6 jajek
112g mąki
112g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
30g budyniu waniliowego (około 2/3 opakowania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 tabliczka białej czekolady
250g mascarpone
1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej)
masa truskawkowa:
około 400g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać cukry. Żółtka rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe.
masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy i miksować do momentu aż śmietana będzie sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować.
masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez sitko), zagotować z cukrem. Zdjąć z palnika i dodać galaretkę. Dobrze wymieszać. Odstawić aby masa zgęstniała.
Gdy wszystko jest gotowe czas na przełożenie. Połowę blatu naponczować (ja zrobiłam to czarną herbatą z dodatkiem rumu) wyłożyć około 3 łyżki kremu śmietanowego, wyrównać. Na to masę truskawkową i ponownie wyrównać. Na masę truskawkową nałożyć 2-3 łyżki masy śmietanowej. Drugi blat biszkoptowy również naponczować i przykryć nim nasz tort. Pozostałą śmietaną posmarować boki i górę tortu. Ozdobić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz