8 sty 2016

Tort śmietanowy z musem truskawkowym

Tym razem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :)




Składniki:

   biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :
       6 jajek
      112g mąki
      112g cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią
      30g budyniu waniliowego (około 2/3 opakowania)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

  masa śmietanowa:
     500ml śmietanki 30%
     2 śmietan fixy
     1 tabliczka białej czekolady
     250g mascarpone
     1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej)

 masa truskawkowa:
    około 400g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

   biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać cukry. Żółtka rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe.

   masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy i miksować do momentu aż śmietana będzie sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować.

   masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez sitko), zagotować z cukrem. Zdjąć z palnika i dodać galaretkę. Dobrze wymieszać. Odstawić aby masa zgęstniała.

Gdy wszystko jest gotowe czas na przełożenie. Połowę blatu naponczować (ja zrobiłam to czarną herbatą z dodatkiem rumu) wyłożyć około 3 łyżki kremu śmietanowego, wyrównać. Na to masę truskawkową i ponownie wyrównać. Na masę truskawkową nałożyć  2-3 łyżki masy śmietanowej. Drugi blat biszkoptowy również naponczować i przykryć nim nasz tort. Pozostałą śmietaną posmarować boki i górę tortu. Ozdobić według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz