Składniki:
400g mielonego mięsa
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
około 300g makaronu muszle
150g sera mozzarella
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki zimnego mleka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić na bok.
Beszamel: masło rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Pomału dolewać zimne mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Dodać soli pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem.
Polać beszamelem.
Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem.
ostatnio jadłam takie muszle,tylko nadziane szpinakiem,chętnie wypróbuje z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńEwka polecam bo są bardzo smaczne :)
UsuńPysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń