26 mar 2015

Muszle nadziewane mięsem

Kolejna propozycja na obiad. Tym razem muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko.






Składniki:

    400g mielonego mięsa
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku

    puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    około 300g makaronu muszle
   150g sera mozzarella
   2 łyżki masła
   2 łyżki mąki
   1,5 szklanki zimnego mleka
   sól
   pieprz
   szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  Makaron ugotować al dente.
  Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić na bok.



Beszamel: masło rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Pomału dolewać zimne mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Dodać soli pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem.



Polać beszamelem.



Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem.

4 komentarze: